Welke Schiedamse molens zijn deze?

  • Fietsende

    =12pt

    Vond ik op internet deze oude foto van Schiedam: welke molens zijn deze? Ik denk misschien van links naar rechts: De Eendracht, De Washington en De Batavier. Maar op de Verdwenen Molendatabase kwam ik er niet goed uit. Ik heb in de jaren '80 een oude panorama-foto gezien, waar meer dan tien Schiedamse molens tegelijk op stonden, van een hoogte gefotografeerd met in het midden de St. Janskerktoren. Maar is op internet niet te vinden.

  • Fietsende

    Bedankt voor de namen op de juiste volgorde! De foto die ik heb geplaatst, is afkomstig van de beeldbank van Schiedam, nadat ik wat vuiltjes en krassen heb gecorrigeerd.

    De panoramafoto heb ik omstreeks 1982 gezien in het halfjaarlijkse tijdschrift van de Schiedamse molens, bij de heer B. Jongsma thuis in stad Groningen, die redacteur was van De Zelfzwichter. Is geen litho maar een heel oude foto vanaf de stellinghoogte van een van de molens, met uitzicht over Schiedam. Het is me sterk bijgebleven, maar waar is die foto? Het boek ‘Schiedam torent uit boven molenverleden’ heb ik niet in huis. Ik had in de molen van Den Andel een molenkaart van Schiedam van Bol-es hangen en heb die bij mijn vertrek achtergelaten…. spijtig.

  • Lolke

    Die kaart zal deze geweest zijn, Martin; hij is ook (helaas vrij klein) op pag. 25 van dat boek te vinden.

    https://beeldbank.schiedam.nl/beeld/detail/e5bd5f2c-72ac-acb5-e86a-e0f74b7d9fe0

    Tussen haakjes, ik bezit ook een zeer interessant boekje uit 1974 geschreven door Jos Gunneweg, getiteld De Brandersmolens in Schiedam, uitgegeven door Stichting Molen ‘De Vrijheid’, Schiedam. Een eerdere versie van dezelfde kaart staat daarin op behoorlijk groot formaat op de twee middenpagina's.

    https://www.allemolens.nl/detail.php?id=34212828

    We hebben het hier over een door Bas Koster getekende kaart, naar het origineel uit 1770 van de hand van Rutger van Bol'Es. Ook dat bevindt zich in de Beeldbank Schiedam.

    https://beeldbank.schiedam.nl/beeld/detail/c7a47d12-474c-bf43-0137-dcbb59307c0e

    Post was bewerkt op 29-03-2018 04:15 door Lolke

  • Fietsende

    Bedankt, ik heb de kaart eerst uitvergroot op mijn grote computerscherm en een printscreen gemaakt.

    Toch wel knap van Schiedam: stonden er in 1960 drie van de 19 molens en nu acht! :)

  • Lolke

    Dat laatste is niet helemaal juist Martin: als je zoals jij de Babbersmolen en dus de poldermolens meetelt, waren er in het verleden in Schiedam wel iets meer dan 19 molens. Bovendien, de eeuwige discussie: mag de Nolet nu wel of niet meegeteld worden? (Voor mij niet.)

    Maar knap blijft het!

  • Fietsende

    Ik had inderdaad de Babbersmolen en de Noletmolen meegeteld: ze liggen volgens de Molendatabase tenslotte op Schiedams grondgebied en de Nolet draagt in belangrijke mate bij aan het silhouet van de jeneverstad. De Babbersmolen is op zich al een bijzondere molen! Poldermolen met stelling. Ik heb hem vanuit de trein uit Hoek van Holland gezien.

  • Piet

    Hebben jullie de getijmolen in het stadje Schiedam ook meegerekend?

    ​De laatste resten van deze molen verdwenen ongeveer 50 jaar geleden, in de tweede wereldoorlog werd daar nog elektriciteit mee opgewekt!

    ​Piet

  • Lolke

    Nog even wat betreft die panoramafoto, Martin: was het deze soms?

    https://beeldbank.schiedam.nl/beeld/detail/872b2fbe-4b7d-3e9a-6959-2b85baa02035

    Je herinnering moet je dan wel enigszins hebben bedrogen wat betreft het aantal op de foto zichtbare molens; meer dan 10 lijkt me trouwens hoe dan ook niet erg waarschijnlijk, omdat het totaal aantal koren- en brandersmolens in Schiedam vanaf 1872 nog slechts 12 was.

    Uiterst links op de foto De Palmboom, en aan de Broersvest v.l.n.r. De Witte, De Oost en De Washington. Omdat De Witte er hier nog staat, is de opname van 1893 of eerder.