IDA, gefeliciteerd!

  • Piet

    Ida, gefeliciteerd met het behalen van het diploma waterRADmolenaar!

    Jou kennende hebben we binnenkort weer een waterradmolen terug in Groningen.

    De Goliath bij de Eemshaven kan heel goed voor het verval voor een waterrad zorgen……..

    Piet

  • Lolke

    Piet, volgens Allemolens was de enige water(rad)molen die de provincie Groningen ooit heeft gehad (althans die daar bekend is) de rond 1830 verdwenen onderslag-koren- en oliemolen (met rosmolen) van het klooster in Ter Apel, Ten-Bruggencatenummer 10823, databasenummer 5053.

    https://zoeken.allemolens.nl/detail.php?id=32511

    http://www.molendatabase.org/molendb.php?step=details&nummer=5053

    Bovendien waren er volgens de database in ieder geval in 2009 bij het bestuur van de Stichting Museum Klooster Ter Apel herbouwplannen voor deze molen! Deze herbouw wordt eveneens genoemd in het beleidsplan 2011-2016 van deze stichting, PDF-pagina 13 onderaan.

    https://www.kloosterterapel.nl/downloads/MuseumKloosterTerApel-Beleidsplan-2011-2016.pdf

    Ook blijkt uit de satellietbeelden achter Allemolenskaart (die de plaats overigens niet helemaal correct aangeeft; Google Maps geeft bij inzoomen zelf de juiste locatie) dat de vroegere standplaats en omgeving nog volledig onaangetast zijn. Kortom, als we binnenkort weer een waterradmolen terug willen hebben in de provincie Groningen, lijkt het me dat onze kersverse Groningse waterradmolenares hier een veel vruchtbaarder (en zinvoller) werkterrein voor een dergelijke herbouw kan vinden dan in het volkomen vlakke hoge noorden bij haar eigen Goliath.

    En: natuurlijk ook namens mij van harte, Ida!

  • Piet

    Lolke, ik vindt het fantastisch dat Ida deze cursus heeft doorlopen en afgerond! Daar gaat het om.

    Voor een waterradmolen heb je verval nodig, en daar zou Ida bij de Goliath voor kunnen zorgen door het opgemalen water op te stuwen, of ze het zou willen is natuurlijk iets anders.

    Bij Ter Apel is het hoogveen afgegraven, het verval daar is veel kleiner geworden.

    De dubbele watermolen die daar eens stond, stond al jaren stil door watergebrek, voordat deze werd afgebroken.

    Het zou mij niet verbazen dat in Westerwolde in de middeleeuwen meer kleine waterradmolens hebben gestaan, ik ben daar overigens nooit een bewijs van tegengekomen.

    Van Der Veen vermoedde overigens dat in de middeleeuwen in de stad Groningen;  op de hoek van het Zuiderdiep en de Aa een getijdemolen heeft gestaan waarbij het Zuiderdiep fungeerde als molenvijver.

    Piet

  • Fietsende

    De molen staat aangegeven op de bekende Groninger ‘Borgenkaart’ van Theodorus Beckeringh uit 1781. Hier met een rood pijltje aangeduid.

    =12pt