Kabel bliksemafleider

 • rob.duinkerken_idm_6c80

  Pas een nieuwe kabel voor de bliksemafleider gekregen, afgelopen week gestolen. Een paar weken geleden is hij bij Wijchen weggestoken. Hebben jullie ook de ervaring van deze diefstallen? Heeft iemand een goede tip om dit te voorkomen?

  Rob.

 • Henk Klöpping

  Camerabewaking.

  Henk Klöpping, Molen van de Groote Polder, Slochteren
 • Henk Klöpping

  Je kunt hem ook vervangen door een aluminium kabel, of binnen de molen leggen en dan alleen op de stiepen / hoeken een draad naar buiten laten lopen waar je de klem op kunt zetten. De Duitsers maken het bonter, die hebben bliksemafleiding via de bovenas met rolletjes die over koperbanen op de bovenas lopen als geleiders. Maar dat is wel wat overdreven denk ik. En dat cameratoezicht werkt echt, je koopt tegenwoordig voor rond de 100 euro al een acceptabele buitencamera met Wifi en al. Vaak helpt het al dat je zo'n ding mooi zichtbaar ophangt, maar je maakt natuurlijk dan ook 24 x 7 opnamen (Infrarood is een goed idee, trouwens) en als er dan iemand iets jat heb je de beelden.

  Henk Klöpping, Molen van de Groote Polder, Slochteren
 • ezwb

  Ik weet van een molen waar diverse malen de koperen kabel is gesloten, en waar hij nu een bordje aan heeft gehangen met “Dit is aluminium” (terwijl het toch koper is…).

  Eric Zwijnenberg

 • rob.duinkerken_idm_6c80

  In overleg met de bliksemspecialist hebben we nu een gewone stalen kabel. Voldoet ook. Alleen heb ik gehoord dat de klemmen een vermogen waard zijn.