Nieuwjaars-molenbranden in Bovenkarspel en Lattrop

 • Lolke

  https://nos.nl/artikel/2316909-brand-legt-historische-molen-bovenkarspel-in-as.html

  https://www.tubantia.nl/dinkelland/brand-in-monumentale-molen-in-lattrop-waar-ik-altijd-bang-voor-was~afb5c31a/

  GVD GVD GVD GVD GVD!!!!!!!

  Genoeg is genoeg!! Hollandsche Molen, EIS nu samen met de andere monumentenorganisaties een algeheel vuurwerkverbod met Oud en Nieuw! En wacht niet meer tot ‘de geesten er rijp voor zijn’! Genoeg is genoeg!!

  https://molen.startpagina.nl/forum/topic/2311408/aan-leo-endedijk-laat-dhm-zich-aansluiten-bij-het-anti-vuurwerkmanifest/

 • Peter

  Beste Lolke,

  Het is inderdaad weer verschrikkelijk dat er weer een historische molen zo verloren gaat. Echt enorm jammer dit.

  Ik ben van mening dat een algeheel vuurwerk dit probleem niet oplost. Juist dan gaan mensen andere “lol” zoeken met een borrel op en zal er misschien uit baldadigheid alsnog her en der een keer een molen gaan. (Zeker met houten onderbouw)

  Meerdere malen vragen om verdoemd te worden helpt je ook niet. 

  Het verbod op vuurpijlen vanaf volgend jaar is wel een hele goede stap. Zeker voor riet bedekte molens.

  Nu nog die nare lampionnen verbieden die ik wederom langs zag komen en wie weet op welke rieten kap de avond afmaken…

  Heel veel sterkte aan de getroffen molenaars/eigenaren. 

  Hopelijk een spoedig herbouw om het gemis aan de oorspronkelijke molen enigszins te beperken.

  Een prettig en maalvaardig 2020 allemaal!

  Groet, Peter

 • Lolke

  Ik ben van mening dat een algeheel vuurwerkverbod dit probleem niet oplost. Juist dan gaan mensen andere “lol” zoeken met een borrel op en zal er misschien uit baldadigheid alsnog her en der een keer een molen gaan. (Zeker met houten onderbouw)

  Beste Peter, gezien het jaarlijks toenemende aantal auto- en andere straatbranden met Oud en Nieuw hebben die ‘lolzoekers’ helemaal geen vuurwerkverbod nodig voor dergelijk gedrag! (En trouwens, sinds wanneer legaliseren we crimineel gedrag enkel uit angst voor nog crimineler gedrag?)

  De monumentenwereld moet (net als eigenlijk elk weldenkend mens) nu eindelijk eens ondubbelzinnig duidelijk maken de vuurwerkterreur (want dat is het en niets anders) niet langer te pikken. Nogmaals: GENOEG IS GENOEG!!

  Terzijde, wat de door mij gebezigde krachttermen betreft: ik heb ook overwogen daarvoor de tekens boven de cijfers op mijn toetsenbord te gebruiken zoals in strips gebeurt, maar de er nu staande afkorting leek mij krachtiger en ondubbelzinniger. Namelijk om er hier geen enkele twijfel over te laten bestaan dat woede over de onvermijdelijke gevolgen van die terreur voor ditmaal Bovenkarspel en Lattrop bij mij veruit de belangrijkste reactie daarop is (en volgens mij bij iedereen zou moeten zijn), en niet zozeer droefenis. Helaas lijkt het erop dat jij net als veel anderen ook nu niet veel verder komt dan dat laatste, wat over het algemeen niet echt helpt als je werkelijk iets veranderd wil krijgen.

 • Lolke

  https://www.molens.nl/de-hollandsche-molen-pleit-voor-vuurwerkvrije-zones-rond-molens/

  Geacht DHM, denkt u nu werkelijk dat u hier iets mee opschiet? De ervaring heeft binnen de kortste keren geleerd dat vuurwerkvrije zones een volslagen wassen neus zijn: onbekend bij het publiek, een lachertje voor de vuurwerkvandalen en volstrekt niet te handhaven voor het gezag. Zelfs de molenaars van Lattrop zien hier blijkens dit bericht van rtvOost niets in.

  https://www.rtvoost.nl/nieuws/323713/De-Hollandsche-Molen-wil-vuurwerkvrije-zones-rond-molens-na-molenbrand-in-Lattrop-Breklenkamp

  Alstublieft, zet uw koudwatervrees overboord en durf (samen met steeds meer organisaties en particulieren) te pleiten voor en te streven naar DAADWERKELIJK ingrijpen via het enige dat echt zal helpen en te handhaven is: een algeheel verbod op de aan- en verkoop, het bezit en het afsteken van vuurwerk door particulieren. Nogmaals: de monumentenwereld, en zeker De Hollandsche Molen, had zich allang bij het (anti-)vuurwerkmanifest moeten aansluiten!

  https://vuurwerkmanifest.nl/

 • Lolke

  https://www.molens.nl/de-hollandsche-molen-vindt-kabinetsbesluit-vuurwerk-onvoldoende/

  Hoe moet je reageren als je volkomen onverwacht alles krijgt waar je tijdenlang letterlijk om geschreeuwd hebt? Niet alleen heeft De Hollandsche Molen nu opeens precies het standpunt ingenomen waar ik jaren geleden al zo ongeveer om smeekte, zij staat nu bovendien inderdaad (samen met de Federatie Instandhouding Monumenten en met Natuurmonumenten) prominent in de lijst van deelnemende organisaties op de site van het Vuurwerkmanifest!

  https://vuurwerkmanifest.nl/

  Ik kan nauwelijks aannemen dat dit alles iets te maken heeft met mijn machteloze gevloek op dit forum, maar dat interesseert me ook geen moer. Hollandsche Molen, duizendmaal dank! En uiteraard alle succes gewenst bij het streven van u en de rest van de monumentenwereld naar dat daadwerkelijke algehele vuurwerkverbod.