Completering tweede molen Lienden lijkt het te redden

 • Lolke

  https://www.omroepgelderland.nl/nieuws/6603881/Droom-van-de-Liendense-zorgmolen-lijkt-uit-te-komen

  https://www.omroepgelderland.nl/gemist?pagina=programma&programma=31&aflevering=43404

  (09:17 - 10:59)

  Hoewel de initiatiefnemers de molen uit 1864 dus weer volledig in de oorspronkelijke staat willen brengen, was de Rijksmonumentendienst aanvankelijk niet voor. Deze adviseerde om de molen in de huidige vorm te laten. Dit vertelt ook een historisch verhaal, over de onttakeling van molens. Volgens de dienst zijn er bovendien al genoeg gerestaureerde molens.

  Let ter kennismaking met de huidige ‘fijnzinnige’ en ‘betrokken’ RCE-mentaliteit vooral goed op die laatste zin! En uit de radioreportage onderaan het artikel blijkt dat de RCE zelfs een officieel bezwaarschrift bij de gemeente heeft ingediend tegen het completeringsplan; ik betwijfel ten zeerste of ze dat bij een sloopplan ook hadden gedaan. Voor 'was aanvankelijk niet voor' moeten we dan ook doodgewoon lezen 'is tegen'.

  Om geen veel schunniger taal te gebruiken: wat hebben dergelijke volledig van de dagelijkse menselijke realiteit en leefomgeving losgeraakte studeerkamergeleerden met bovendien overduidelijk geen enkele affiniteit met de schoonheid van monumenten (stel je deze uitspraak eens voor: 'Volgens de dienst heeft het Rijksmuseum bovendien al genoeg schilderijen') in vredesnaam bij een monumentenbehoudende overheidsinstantie te zoeken?? Laten ze hun ‘talenten’ beperken tot waar ze thuishoren: het beheer van bodemvondstencollecties en van de fossielencollectie van Naturalis!

 • Johan

  Als molenfan begrijp ik je emotie over de houding van de RCE helemaal, maar juist dat voorbeeld van het Rijksmuseum illustreert dat het standpunt van de RCE helemaal niet zo gek is. Het Rijksmuseum - of willekeurig welk ander museum - verzamelt immers ook niet alle schilderijen van alle oude en jongere meesters. Zo'n museum gaat heel zorgvuldig na of een bepaald werk in de collectie past, of het iets toevoegt aan wat ze al in de collectie hebben, of het uniek genoeg is, etc. En zelfs dan nog wordt niet altijd de gehele collectie ook permanent tentoongesteld. Het monumentenbudget van de rijksoverheid is niet onuitputtelijk, dus lijkt het me niet meer dan logisch dat RCE dan liever steun geeft aan unieke gevallen dan aan de zoveelste “dertien in een dozijn” midden-negentiendeeeuwse dorpskorenmolen. 

  Des te mooier om te lezen dat in dit Liendense geval de plaatselijke en regionale overheid wel enthousiast zijn.